уторак, 5. мај 2009.

Поздрав и иконостас у Јасенку


Помаже Бог,
Зовем се Дејан Манделц, бавим се иконописањем неких 12 година.
Поставио сам овај блог у намери да представим оно чиме се бавим и евентуално покренем некакву дискусију о питањима савремене црквене уметности, богословља иконе, теорије и праксе иконописа. Поред иконописања бавим се помало и писањем, графичким дизајном, и фотографијом. На фотографији је иконостас на којем тренутно радим, налази се у храму светог великомученика Ђорђа у Смедереву (Јасенак), остало је да још урадим икону свете Тројице, као и крст, чим то буде готово поставићу слике. Толико до следећег поста.

3 коментара:

  1. У жељи да заживи и овај блог, поздрављам идеју. Рад ти је импресиван! У ишчекивању нових фотографија...и нових тема и из областаи писања и фотографије, дизајна итд..., поздрав од иконописца "у покушају". (Моје радове можеш видети на форуму код "Wayshe", потписане као "snezarica").
    Снежа.

    ОдговориИзбриши
  2. Захваљујем на лепим жељама.
    Гледао сам твоје радове и раније на форуму, и веома су ми се допали, цртеж је прецизан и стабилан (у случају да нису копиране паус папиром)а то је за иконопис од пресудног значаја, сликарски потез је такође јасан и прецизан, једина замерка је по мом мишљењу можда претерано исликавање, али и јесте највећа вештина знати када да станеш, то ће доћи временом. Отац Стаматис ми је говорио да се до тога долази упорним студирањем најбоњих остварења иконописа из разних епоха, он ми је препоручивао да студирам, проучавам и копирам пре свих рецимо Сопоћанске фреске и критске иконе. Успут сви смо ми иконописци "у покушају", ја сам од свег иконописа насталог у новијем периоду (од друге половине двадесетог века) видео можда неких десетак уметника који за себе могу да кажу да су иконописци.

    ОдговориИзбриши
  3. Dejane,

    Inace ja sam za tebe cula od Dejana Milicevica iz Mladenovca (zivi u Nemackoj) a i ja sam takodje iz Mladenovca ali zivim u Danskoj.

    Ja se slazem sa Snezanom u zelji da nastavis sa ovim Blogom i ako nemas vremena za puno pisanja da bar predstavis na cemu trenutno radis.

    Puno pozdrava,
    Mira

    ОдговориИзбриши