петак, 23. април 2010.

Свети Теодор Студит


Свети Теодор Студит, јајчана темпера на папиру
Ево напокон сам покушао да насликам нешто са лимитираном палетом, само четири боје: марс црна (гвоздени оксид), титанова бела, жути и црвени окер, користио сам SENNELIER-ове пигменте, следећи пут ћу покушати то исто да изведем али са цинквајзом уместо титанове беле. Интересује ме шта ви мислите.

4 коментара:

  1. Ne bih preporucila cinkvajz nikako.Pokrivnost mu je slaba, mora da se predje vise puta cetkicom,postoji opasnost od pastuoznosti i teksture na obojenoj povrsini.Titanijum bela je tu nezamenjljiva, ne vidim razlog zasto je ne koristiti.Na zalost ne mogu da vidim Sv.Teodora Studita jer vec duze vreme imam problem na blogeru oko ucitavanja fotografija na blogovima.

    ОдговориИзбриши
  2. Цинквајз и оксидна црна би требале да дају плаву боју у комбинацији, са титановом се добије сиво плава нијанса, штета што не можеш да погледаш икону и ја имам тај проблем са блогером, мислио сам да нешто није у реду са мојим компом, али пробај да га погледаш са неког другог компјутера, ја сам рецимо неке слике видео код другара или пробај да линк са сликом убациш у претраживач, ево га: http://2.bp.blogspot.com/_1ueu8pVQj54/S9H_v8er9FI/AAAAAAAAApQ/3Sya3_4sRf4/s1600/Sveti-Teodor-Studit-II_1555.jpg

    ОдговориИзбриши
  3. E,da, sad vidim! Odlicno je uradjen, imala bih male zamerke ,ali su zanemarljive u odnosu na celokupni utisak.Bravo!
    p.s.ja bih pre dodala malo plave i resila stvar, nego mesala crnu i cinkvajz.:)

    ОдговориИзбриши
  4. Чини се да редукција колорита тражи од уметника да од себе више уложи у дело, као што и канони у песми који ограничавају број слогова или број стихова изискују да човек из себе извуче оно најбоље и што једноставније. На икони коју си приказао види се твој лични печат више него на другима које сам видео(наравно само електорнски). Када је избор приручног, доступног материјала за градњу дела мањи, човек се више окреће себи, а то значи да се и окреће оном што поседује, било талантима покренутим добрима било само печат (образ и подобије)Творца света који без икавих приручних материјала створи своје поетско дело на чијем је врхунцу естетике, али и намене за вечно сапостојање, човек.

    Брате Дејане, метода коју си променио може се упоредити и са постом, јер си се уздржао приказујући светост,једног од најватренијих ревнитеља вере Светог Теодора студита, од шаренила света.
    Подржавам те у даљим истраживањима могућности приручног материјала, али те више подржавам у даљем истраживању и умножавању онога што добио си, као и сви ми, од Иконописца чије слике живе у вјеке.

    ОдговориИзбриши