понедељак, 13. децембар 2010.

Светлости тиха - Приказ - КАЛЕНИЋ бр.6/2010


СВЕТЛОСТИ ТИХА
омаж царској византијској уметности
Ауторке изложбе:
Марија Гаровић и Наташа Лалић,
Центар за културу, Младеновац, галерија ФОАЈЕ, 30. новембар - 10. децембар 2010. године

Настављајући праксу популаризације црквене уметности, коју Центар за културу Младеновац спроводи већ дуги низ година, овога пута су нас обрадовали изузетно интересантном и квалитетном изложбом преко тридесет аутора који се сваки на свој начин наслањају на заоставштину византијске уметности и културе.
Поред очекивано великог броја икона, посетиоци изложбе су могли да погледају и одређен број дела примењене уметности као што су рецимо предмети од кованог гвожђа, свештеничке одежде, дуборези, накит, калиграфија. Изложбу је пригодном беседом отворио свештеник Драган Поповић, певао је хор основне школе Момчило Живојиновић, а посетиоцима су се обратиле и ауторке укратко образлажући концепт по којем је изложба постављена.
Оно што нарочито радује јесте чињеница да радови на овој изложби не представљају копије византијских узора, већ креативно сагледавање традиције и надоградњу у духу историјског материјала, суштински ослоњено на елеменат на који је управо и комплетна византијска култура била ослоњена, а то је литургија.
Дејан Манделц
www.znamenje.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар