понедељак, 24. октобар 2011.

Професор др Јоргос Кордис - гост Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију


Др Јоргос Кордис је познати иконописац и предавач на Богословском факултету у Атини. Имао је двадесет самосталних изложби у Грчкој и другим земљама, а учествовао је и на више групних изложби. Насликао је многе иконе и фреске у црквама у Грчкој, Либану, Светој Гори...Написао је више значајних студија и чланака о византијском сликарству, теологији иконе и њеној естетици, од којих су неке преведене на српски језик.

Др Јоргос Кордис рођен је 1956. године у централној Грчкој где је студирао теологију на Богословском факултету универзитета у Атини од 1975 до 1979. Византијско сликарство учио је од кипарског монаха Symeon Symeou . Своје студије наставио је у Бостону, САД, где је похађао курсеве у школи ликовних уметности (The School of Fine Arts of The Bostonian Museum) (специјализоваo се за средњевековне сликарске технике - 1987-89). Студирао је теорију и естетику византијског сликарства и докторирао на Универзитету у Атини 1991. године. У Атини је такође изучавао традиционалне технике гравирања од чувеног грчког уметника графичара Fotios Mastihiades.

Од 1990. године има свој лични стил користећи елементе савремених уметничких токова и основне принципе византијског сликарства. Излаже своје радове у Грчкој и на Кипру. Написао је бројне књиге и чланке о византијској естетици и техници сликања. Од 2003. године професор је на универзитету у Атини. Члан је групе иконописаца Икона, међу клојима је и мр Тодор Митровић, доцент на Високој школи Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

Нема коментара:

Постави коментар