субота, 18. август 2012.

Теологија иконе и црквено стваралаштво



Зборник текстова Теологија иконе и црквено стваралаштво објављен је крајем предходне године као пето издање у оквиру, сада можемо рећи, изузетно хваљене и популарне едиције Зограф, издавачке установе Епархије шумадијске, а која се, како јој име сугерише, бави публиковањм књига из области црквене уметности. Ова књига је објављена у сарадњи са Министарством вера и дијаспоре републике Србије у оквиру пројекта „Унапређење верске културе, верских слобода и толеранције“.

Књигу отвара један од најбољих радова који систематски обрађују тему теологије иконе, написаних у последњих десетак година, текст митрополита волколамског Илариона (Алфејева) По лику и подобију, Богословље иконе у Православној Цркви. Следи текст пфесора Јоргоса Кордиса, већ добро познатог нашој читалачкој публици, Икона и њено место у православном религиозном животу, који је сјајан увод у читање књига У ритму, етос линије у византијском иконопису и Фајумски портрети и византијска икона, које су раније објављене у оквиру едиције Зограф. Један од најзначајнијих теоретичара византијске естетике и уметности Виктор Бичков представљен је радом Канон као основа стваралаштва, поглављем из књиге Две хиљаде година хришћанске културе. Са два кратка текста: Икона: света уметност нашег времена и Икона и космос, састављачи овог зборника настојали су да нашој богословској јавности представе веома значајног и плодног аутора великог броја књига и радова из области иконологије оца Мишела Кеноа из Швајцарске. Ауторка капиталног дела Богословље иконе Ирина Јазикова представљена је са два текста: О критеријумима за оцену иконописног дела, који је потписала заједно са познатим московским иконописцем Светланом Ржањицином и Проблеми предавања теологије иконе иконописцима, заједно са Олгом Купријановом. Рад О одговорности која лежи на савременим иконописцима дело је једног од најзначајнијих руских црквених уметника млађе генерације Филипа Давидова. Односом иконе и њеног литерарног предлошка бави се Ејдан Харт, теоретичар и практичар црквене уметности из Велике Британије, у свом тексту Мајка Божија на празничним иконама: теологија у боји и форми. Каленић, у оквиру исте ове едиције, припрема зборник краћих текстова овог угледног аутора. О значењу материјала у црквеној уметности текст је познатог руског иконописца и сликара Виктора Кутковоја. Свештеник Андреј Давидов, познат редовним читаоцима нашег часописа, представљен је текстом Енкаустични иконопис. Чему нам служе иконе? Зборник затвара текст оца Стаматиса Склириса Есхатолошки карактер православне иконе, његово предавање одржано 2001. године на Православном богословском факултету у Београду.
Циљ састављача овог зборника био је да заинтересованој јавности, богословима и црквеним ствараоцима представи, како необјављиване радове познатих, и на нашим просторима раније заступљених аутора, тако и текстове аутора који до сада нису били објављивани на српском језику, а значајни су за разумевање савремених тенденција у црквеноуметничкој теорији и пракси.
Сви радови из овог зборника су раније били у скраћеном облику представљени читаоцима овог часописа, а аутори који се поред теорије баве и практиковањем црквене уметности представљени су, или ће бити представљени, у оквиру наше рубрике Православна галерија.
Едиција Зограф ће и у будуће наставити да објављује значајне радове из области теорије црквене уметности. У прпреми су две веома интересантне књиге, већ поменути зборних краћих радова Ејдана Харта. И књига Валерија Лепахина Икона у руској поезији ХХ века.
Дејан Манделц

2 коментара:

  1. Cestitke za izvrstan zbornik. Da li je vec u prodaji?
    Ako mi dopustite, preporucio bih vam da prevedete i neki rad teologa Vladimira Baranova.

    Pozdrav,
    blagoje

    ОдговориИзбриши
  2. Da, cestitke i za blog...

    ОдговориИзбриши